Cardul de credit este un instrument prin care poti cumpara bunuri sau plati servicii cu bani pusi la dispozitie de banca.

Cardul de credit este un produs care iti poate aduce multe beneficii cu costuri 0:

  • perioada de gratie de pana la 55 de zile, adica platesti cu banii bancii si poti returna datoria fara niciun cost daca respecti perioada de gratie
  • rate cu dobanda 0, adica platesti cu banii bancii si poti returna datoria fara niciun cost daca respecti cu sfintenie ratele stabilite
  • bonusuri la cumparaturi, adica primesti un anumit numar de puncte ce pot fi utilizate ulterior la cumparaturi gratuite sau cash-back, adica ti se returneaza pe card automat un anumit procent din valoarea cumparaturilor
  • asigurari de calatorie sau asigurari de viata

In acelasi timp cardul de credit este un produs a carui utilizare incorecta poate atrage costuri foarte mari. Iata cateva exemple:

  • cel mai frecvent exemplu de utilizare eronata a cardului de credit este retragerea de bani cash de la bancomat. Pe langa comisionul de retragere, la suma retrasa se percepe imediat dobanda care este destul de mare (variaza in general intre 20 si 30%/an).
  • plata unor dobanzi mari la cumparaturi ce au fost facute initial in rate in sistemul “rate cu dobanda 0”, dar datorita nerespectarii platii ratelor incep sa fie percepute dobanzi. Stiati ca 80% din persoanele care cumpara cu “plata in rate cu dobanda 0” nu reusesc sa duca la bun sfarsit plata ratelor in termenele impuse si ajung sa plateasca dobanzi pentru acele sume?
  • inregistrarea de intarzieri in Biroul de Credit. Plata cu o intarziere mai mare de 30 de zile a sumei minime datorate atrage inscrierea in Biroul de Credit, ceea ce va afecteaza istoricul de creditare si va poate afecta pe viitor si posibilitatea de a obtine alte credite.

Este foarte important sa cunosti cu exactitate costurile pe care le implica folosirea cardului de credit si avantajele pe care le confera. Iti explicam cu placere aceste aspecte pentru a putea alege acel card care se potriveste stilului tau de viata.